Mimo iż jedzenie mięsa kotów i psów kojarzy się najczęściej z takimi krajami jak Chiny czy Wietnam mało kto wie, że jest to dość popularna przekąska wśród szwajcarów. Nie ma jednak ściśle sformułowanych liczb co do tego, jak wiele osób spożywa ten niecodzienny przysmak, lecz licząc się z krytyką społeczną, jest to z pewnością praktyka owiana cieniem tajemnicy.

Kupić czy adoptować kota?

Czy to jest w ogóle legalne?
Próżno szukać tego rodzaju mięsa w komercyjnych ubojniach i rzeźniach, ale to właśnie rolnicy w prywatnych gospodarstwach sami zabijają koty i psy na własne potrzeby, uważając to za całkowicie normalną praktykę. Mimo licznych apeli organizacji praw zwierząt, pisania petycji o zakazanie tego dla wielu barbarzyńskiego procederu nadal jest to zupełnie legalne. Co prawda zakazany jest handel mięsem psów i kotów, ale już jego spożywanie i ubój dla własnych potrzeb już nie. Prawo handlu kocim futrem zostało już zakazane, a coraz częstsze naciski społeczne spowodują zapewne w najbliższej przyszłości zakaz tego rodzaju praktyk.
Potrawy z mięsa psów i kotów
Szczególną popularnością wśród mieszkańców Szwajcarii cieszą się szczególnie psy rasy Rottweiler, które są szczególnie chętnie przyrządzane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przez wielu smakoszy tego rodzaju mięsa porównywane jest do królików i przyrządzane z dodatkiem białego wina i czosnku. Jest to stara tradycja, która obejmuje nie tylko spożywanie tego rodzaju mięsa, ale i używanie wytopionego tłuszczu zwierząt domowych w celu leczenia niektórych dolegliwości jak reumatyzm.